Zašto je voće i povrće toliko zdravo za nas?
Hladno prešani sok sadrži voće i povrće bogato prirodnim tvarima koje su dobe za nas, kao što su vitamini, minerali, vlakna, fitonutrijenti i enzimi.
Enzimi – potrebni za održavanje života
Enzimi su biološki katalizatori neophodni za nebrojeno puno fizioloških procesa za održanje života uključujući probavu i zaštitu od bolesti.
Enzimi su esencijalni za stvaranje energije u vašem organizmu. Ako vam nedostaje enzima, materijali u vašem organizmu ne mogu biti razgrađeni u energiju što vas lako čini umornima. Nasuprot tome, ako vaše tijelo ima dovoljno enzima za stvaranje energije od unešene hrane, možete uživati u poletnom, aktivnom životu. Enzimi transformiraju hranu koju jedemo u korisnu energiju, dok pomažu u uklanjanju nepotrebnih tvari iz tijela i jačaju imunitet.
Količina enzima u našim tijelima smanjuje se kako starimo i mora se nadomještati hranom. Najlakši način za unos većine enzima je kroz voće i povrće.
Većina enzima nalazi se u sirovom voću i povrću. Kako bismo konzumirali aktivne enzime, moramo jesti sirovo, svježe voće i povrće.
Vitamini
Minerali
Vlakna
Konzumacija biljnih vlakana, koja su neprobavljiva komponenta hrane, sadržava brojne zdravstvene prednosti. Prehrana koja obiluje biljnim vlaknima utječe na smanjenu potrebu inzulina te poboljšanje regulacije glukoze kod dijabetičara, zatim na sniženje lipida i kolesterola u krvi. Prehrana koja sadrži namirnice bogate biljnim vlaknima djelotvorna je u liječenju srčanih oboljenja i dijabetesa. Vlakna djeluju na skraćenje vremena prolaza u crijevima i na taj način smanjuju vrijeme izloženosti debeloga crijeva potencijalnim kancerogenima. Hrana s visokim sadržajem vlakana tvori glavnu masu neprobavljive hrane, stimulira rad crijeva i pospješuje njihovo pražnjenje. Biljna su vlakna, stoga, neophodna za održavanje normalne funkcije probavnoga trakta. Takva hrana zahtijeva žvakanje, a žvakanje stimulira sekreciju želučanih sokova.
Fitonutrijenti – hranjive tvari koje se nalaze isključivo u voću i povrću
Biljke proizvode kemijske spojeve koje zovemo fitonutrijenti koje pomažu biljkama u obrani od vanjskih opasnosti kao što su insekti i mikrobi. Ove tvari imaju snažno antioksidativno djelovanje pa tako djeluju na usporavanje procesa starenja, obnovu oštećenih stanica, njeguju kožu, jačaju imunitet i mnogo više.
Fitonutrijenti mogu imati različite efekte, ovisno o boji pojedinog voća ili povrća. Tako, konzumiranje različitih boja, bez zagrijavanja ili kuhanja voća ili povrća, esencijalno je za ravnotežu hranjivih tvari, čiji unos vodi do dobrog zdravlja.